Gerrit werkt bij DPC / Online Advies als ‘Senior Adviseur Kwaliteit & Veiligheid’. In mei 2021 stond er een tweede vacature voor deze functie open. Dat leek ons een goede aanleiding om Gerrit wat vragen te stellen over zijn werk.

Wat betekent jouw functie, waar werk je aan?

We hebben bij DPC een aantal Platformen met daarop vooral websites en webapplicaties. We willen dat aanbieden in een zo hoog mogelijke kwaliteit, zodat de burger er zoveel mogelijk aan heeft.

Met kwaliteit bedoel ik onder andere: gebruiksvriendelijk, veilig en betrouwbaar. Want alleen met kwaliteit kan je goede diensten aanbieden. Ik probeer het overzicht te houden op ‘wat is kwaliteit, wanneer doen we het goed, wanneer helpen we de bezoeker het meest’. Het is mijn werk om de organisatie te helpen hoge kwaliteit te behalen. Daarin werk ik samen met bouwteams, architecten en veel andere collega’s. Ik ben ook steeds op zoek naar de nieuwste mogelijkheden en ontwikkelingen op dit vakgebied.

"Eigenlijk lijkt mijn gemiddelde werkdag wel op mijn ideale werkdag!"

Hoe ziet jouw ideale werkdag er uit?

Op mijn ideale werkdag ga ik samen met collega’s op zoek naar verbeteringen en mooie implementaties van wat we nodig hebben op het web. Maar op die dag heb ik ook tijd om dingen te lezen en me te verdiepen in het vak. Ik werk die dag dus zeker samen met anderen, maar ook alleen.

(Ik vraag me af: ‘durf ik deze gevaarlijke vraag te stellen’, en besluit van wel:) In hoeverre lijkt jouw gemiddelde werkdag op je ideale werkdag?

Eigenlijk lijkt mijn gemiddelde werkdag wel op mijn ideale werkdag! Dat komt ook doordat ik veel vrijheid heb. Bij heel DPC, en zeker bij Online Advies, stellen we  kwaliteit voorop , dus ik mag altijd op zoek naar die kwaliteit. Het verhogen van kwaliteit en veiligheid is echt mijn drijfveer. En iedereen ziet het belang, dus er kan veel, het staat hoog op de agenda. Dus ja, als je dit vak leuk vindt, benadert het best goed je ideale werkdag.

Je zei dat je graag met anderen samenwerkt. Met welke collega’s werk je regelmatig samen, en waaraan?

Kwaliteit is een breed begrip, maar er zijn collega’s met wie ik het meest samenwerk. Met de Product Owners bijvoorbeeld, richting de bouwteams. Want daar raakt het echt de burger wat we doen. Als het technischer wordt (denk bijvoorbeeld aan ‘bouwkwaliteit’ en ‘veiligheid’) werk ik veel met de architecten, want die leggen de basis voor een kwalitatief hoogwaardige website.

Maar uiteindelijk is kwaliteit van iedereen. En dat merk je wel binnen het team. In mijn rol zitten ook projecten die DPC-breed spelen. En bij nieuwe projecten probeer ik er vroeg bij te zijn: ‘quality by design en by default’ is zoveel beter dan er achteraan rennen.

Ik werk ook regelmatig samen met partijen buiten DPC. In het zogenoemde response team zit ik bijvoorbeeld met onze architecten en de externe hostingpartij. Is er een hack-poging of DDoS-aanval, dan gaan we samen direct kijken wat er aan de hand is, of we iets moeten doen. Ook buiten kantoortijd.

"Geen dikke rapporten, niet theoretisch, het móet praktisch worden, anders heeft die burger er niets aan."

Welke dingen geven je de beste energie binnen je werk?

Als ik merk dat ik elke dag weer stapjes zet die leiden tot goede resultaten. We zijn geen ‘dikke rapportenschrijvers’, maar proberen de goede dingen te doen. Het geeft energie als je merkt dat je vandaag, met elkaar, met je team, met anderen, weer een stapje hebt gezet.

Veiligheid gaat om grote procesmatige dingen (zoals delen van de BIO), maar ook om kleine dingen (bijvoorbeeld een stukje code in een formulier). Er zit wel wat perfectionisme in me, en dus krijg ik ook energie van dat er altijd wel wat te verbeteren is.

Geen dikke rapporten, niet theoretisch, het móet praktisch worden, anders heeft die burger er niets aan.

Welke dingen geven je wat minder energie?

Dit werkveld gaat ook over overheidsstandaarden, richtlijnen, normen… dat is taaie kost. Maar het hoort er wel echt bij. Het is de basis waarmee je uitlegt waarom je de dingen doet, de theoretische kant van het verhaal. Je moet je er dus wel in verdiepen.

Als je naar de afgelopen periode kijkt, waar ben je dan trots op?

We hebben bewezen dat we met Rijksoverheid.nl een crisis aankunnen, door vanaf het begin van de corona-crisis de kwaliteit (bijvoorbeeld de maximale bezoekersaantallen) op te plussen. Qua veiligheid hebben we zelfs niets extra’s hoeven doen, omdat we al goed bezig waren… We konden verder bouwen op wat we al hadden in plaats van dat we iets nieuws moesten maken. Daar ben ik trots op!

Gebeurt het wel eens dat je iets niet weet, wat doe je dan?

Oh ja, natuurlijk gebeurt dat. Dan ga ik op zoek naar iemand of een bron die het wel weet. Ik houd  ook contact  met collega’s binnen de overheid, bijvoorbeeld bij het NCSC. Ik bezoek congressen, seminars, bijeenkomsten… Bij het ontstaan van nieuwe standaarden binnen de overheid proberen we meteen mee te praten, dat is nog effectiever. Ik ga ook op zoek naar best practices bij collega-overheden of daarbuiten.

Heb je in je dagelijks werk vaak je collega’s nodig?

Ja, ik heb altijd iemand nodig. Ik heb altijd bouwteams, of een projectleider, of een marktpartij nodig die wat ik bedenk of adviseer ook daadwerkelijk uitvoert.

Tot slot. Op wat voor iemand hoop jij?

Ik hoop op een gedreven iemand, die graag de goede dingen goed wil doen samen met alle collega’s. Iemand die écht aan kwaliteit en veiligheid wil werken. Die geen genoegen neemt met minder. Een perfectionist? Nou ja, iemand die begrijpt dat álles belangrijk kan zijn, en dat je dus breed moet kijken om het juiste te kiezen. En natuurlijk enthousiast. Iemand die het echt in de praktijk wil brengen en stevige maar goede gesprekken niet uit de weg gaat. Iemand die graag open, kortcyclisch en agile werkt, op zoek naar continue verbetering. Oh, en dus geen notaschrijver...

[Na dit interview stuurde Gerrit een, niet onbelangrijke, aanvulling:] “Ik bedacht me dat we straks ook stevige discussies moeten kunnen hebben, en dat de nieuwe persoon daar dus een beetje tegen moet kunnen. Op zoek naar verbetering! En dat het in onze club wel belangrijk is dat iemand humor heeft, en een beetje informeel en relativerend is misschien.”

Direct kennismaken!