Web Apps

De informatie op deze pagina is bedoeld voor een eerste groep gebruikers die aan de slag gaat met Web Apps. Zij hebben een mail ontvangen met informatie over het inzetten van Web Apps.

Heb jij geen mail ontvangen? Houd dan Ons.Communicatierijk.nl in de gaten voor nieuws over Web Apps.

Web Apps vervangt dynamische infographics

Een dynamische infographic op het Platform Rijksoverheid Online (PRO) kan informatie op een visuele en interactieve manier weergeven. Door de gebruikte techniek (javascript) wordt dit ook breder ingezet dan voor infographics alleen, zoals een stappenplan of tijdlijn.

Om aan de groeiende vraag naar dit soort interacties te voldoen, vervangen we de dynamische infographics door een breder toepasbare mogelijkheid: we stappen over naar het gebruik van Web Apps.

Wat zijn Web Apps?

Een Web App is een stukje software dat benaderd kan worden via een browser. Web Apps maken veel en/of complexe informatie visueel en interactief. Met Web Apps kan functionaliteit toegevoegd worden aan een PRO-website die niet te realiseren is met de bestaande PRO-functionaliteiten.

Waarom is overstappen nodig?

Voor Web Apps maken we gebruik van moderne techniek, waarmee de veiligheid en toegankelijkheid gewaarborgd is. Bij Web Apps is er geen sprake van een directe afhankelijkheid van PRO, zodat eventuele platformupdates geen impact hebben op de werking van de functionaliteit.

We voorkomen hiermee dat een functionaliteit na een update niet meer werkt. Met Web Apps hebben we bovendien de mogelijkheid om in de toekomst uit te breiden.

Wat betekent dit voor mij?

De overstap naar Web Apps betekent dat we op termijn afscheid gaan nemen van de dynamische infographics. Bestaande dynamische infographics blijven werken zoals ze nu werken, maar worden t.z.t. niet gemigreerd naar het nieuwe PRO. Hierover houdt DPC contact met de site-eigenaren. Updates aan bestaande dynamische infographics kunnen in overleg met DPC uitgevoerd worden. Vanaf januari 2024 worden er geen nieuwe dynamische infographics toegelaten i.v.m. de aanstaande migratie.

Ontstaan er - binnen de gestelde periode - echter kritieke veiligheidsissues met de bestaande infographics op PRO? Dan kan DPC/OA besluiten om al eerder te starten met de uitfasering.

Voor de ontwikkeling van nieuwe interactieve functionaliteiten vragen we jullie om per direct over te stappen naar Web Apps.

Hoe bouw ik een Web App?

Om te kunnen starten met een Web App voor het Platform Rijksoverheid Online (PRO), maak je gebruik van het Startpunt Web Apps. Dit is een zipbestand met aanvullende technische uitleg, hulpprogramma’s en voorbeelden.

Hoe lever ik een Web App aan?

Voor de ontwikkeling van Web Apps op PRO werken we met aanleverspecificaties en een checklist. Let op: voldoet een Web App niet aan deze aanleverspecificaties? Dan is het niet mogelijk deze op je Platformwebsite te zetten.

Download de aanleverspecificaties en checklist.

Bij wie lever ik de Web Apps aan?

Het aanleveren van updates en nieuwe Web Apps kan bij support@beheerrijksoverheid.nl. Een aanlevering moet altijd in lijn met de aanleverspecificaties plaatsvinden en voorzien zijn van een volledig ingevulde checklist. 

Hoe zit het met statische infographics?

Op dat gebied verandert er niets. Ook in de toekomst kun je op PRO statische infographics blijven plaatsen. Een statische infographic bestaat namelijk uit alleen een visual en een toelichting en bevat geen interactieve elementen.  

Een infographic brengt in tegenstelling tot een ondersteunende afbeelding een op zichzelf staande boodschap of principe over. Deze functionaliteit blijft behouden en verandert dus niet.