Verdwenen links in 'Let-op'-stijl

Om de let-op-stijl digitoegankelijk te maken heeft DPC over alle bestaande let-op-stijlen geautomatiseerd aan moeten passen. Tot onze spijt heeft dit ervoor gezorgd dat alle eventueel aanwezige links in de let-op-stijl verwijderd zijn, zonder dat testen dit hebben ontdekt.

Wat zijn de gevolgen?

  • Alle links uit alle let-op-stijlen zijn verdwenen
  • Pagina's in het cms die een let-op-stijl met een link bevatten zijn vaak niet meer door redacteuren te bewerken. Je ziet dan een foutmelding:  Exception. Er heeft een fout plaatsgevonden, probeer opnieuw. Deze melding kun je met de knop 'OK' wegklikken, maar opnieuw proberen levert hetzelfde resultaat op.

Voorbeeld van de let-op-stijl met een link.

Vergroot afbeelding Foutmelding: "Exception. Er heeft een fout plaatsgevonden, probeer opnieuw."
Beeld: Bloomreach Experience Manager
De foutmelding bij bewerken in het cms.

Kan DPC dit oplossen?

We kunnen wel nagaan welke links er in de let-op-stijl hebben gestaan, maar helaas kunnen we niet meer geautomatiseerd achterhalen welke tekst er in de link stond (wat de linktekst was). Daarmee is het voor DPC niet mogelijk de links in de let-op-stijl geautomatiseerd te herstellen.

Hoe kan een redacteur dit zelf herstellen?

Een redacteur kan de betreffende pagina in de preview openen middels de bekijk-knop, daarna is de pagina over het algemeen weer te bewerken. Vervolgens kun je zelf de links in de let-op-stijl herstellen.

Als hulpmiddel staan In bijgevoegd document per straat alle pagina's in het cms die een let-op-stijl met een link bevat hebben. Aan de tekst die in de getoonde url's achter '/documents/'staat kun je je eigen site herkennen. In de kolommen erachter staan de links die nu verdwenen zijn. Let op: Als de link naar het document niet werkt kun je ook inloggen in het cms en de url vanaf en inclusief 'content/path' achter de domeinnaam van je cms plakken. Voorbeeld:

https://cluster1.cms.platformrijksoverheid.nl/content/path/content/documents/demosite/documenten/instructies/2022/11/08/verdwenen-links-in-let-op-stijl

Wij excuseren ons voor deze overlast en zijn bezig onze automatische testen uit te breiden om een geval als dit in de toekomst te voorkomen.