Interview online architecten: "Wij mogen echt de beste van de klas zijn."

Weblogs

DPC/Online Advies zocht in oktober 2022 twee nieuwe architecten. Een goed moment om collega's Michael en Michel te ondervragen over hun werk als online architect. 

Wat is er leuk aan jullie werk?

Michel: Persoonlijk? Ik hou van nieuwe dingen, en van verandering. Werkinhoudelijk is het erg interessant, tijdens de persconferenties over Covid19 waren wij (met Rijksoverheid.nl) dé website, zie die maar eens in de lucht te houden! We zijn met weinig mensen, dus je hebt best veel zeggenschap, wij zijn echt dé expert. Omdat we in een omgeving werken met heel veel vakidioten, maar iedereen heeft zijn eigen vakgebied, verwatert onze mening niet tussen die van de anderen, onze expertise wordt niet ter discussie gesteld. We leveren daardoor echt waarde voor de organisatie en de bezoeker van onze websites.

Michael: Het is echt leuk dat we geen ICT-bedrijf zijn maar een communicatieclub. We doen het echt met weinig mensen, en je krijgt daarmee de kans je met alles te bemoeien. Ook als ik iets vind van UX, wordt daar naar geluisterd. [Red: onze architecten zijn niet alleen goed in hun vak, maar zijn daarnaast superslim op allerlei andere gebieden, dus natuurlijk luisteren wij naar alle ideeën en meningen die zij inbrengen, het maakt ons alleen maar beter].

Omdat we in een omgeving werken met heel veel vakidioten, maar iedereen heeft zijn eigen vakgebied, verwatert onze mening niet tussen die van de anderen, onze expertise wordt niet ter discussie gesteld.

In wat voor omgeving werken jullie?

Michael: Online is een hele leuke club mensen. Je moet er wel tegen kunnen om soms harde meningen om je oren te krijgen, maar je mag ook alles terug zeggen. Het is ook nooit een persoonlijke aanval, het is altijd met goede bedoelingen. Het doel is om dingen beter te maken. Met het oog op kwaliteit. Wij mogen echt de beste van de klas zijn, het is nooit minimaal, zoals je soms wel hebt als je werkt voor een commerciële partij, ‘als het maar goed genoeg werkt’.

Michel: En de vrijdag was ook altijd een hele leuke werkdag, dan gingen we tussen de middag met z’n allen pizza eten. Zo’n lunch is gezellig, maar je hebt het gewoon over werk, en juist op zo’n moment valt het kwartje. Die lunches komen nu na Corona gelukkig weer een beetje op gang.

Zo’n lunch is gezellig, maar je hebt het gewoon over werk, en juist op zo’n moment valt het kwartje.

Hoeveel vrijheid hebben jullie in je werk?

Michel: We weten nu ook nog niet precies waar we over 4 jaar staan. We gaan dat zelf ontdekken. Maar ook bijvoorbeeld bij het schrijven van de vacature die we nu hebben, hebben we zelf helemaal kunnen meedenken wat voor iemand we zoeken, dat geeft zoveel vrijheid.

Waar ben je echt trots op?

Michael: Ik was wel echt trots om tijdens de Corona-tijd de site waar het écht om ging in de lucht te houden. En we besparen zoveel belastinggeld met het Platform Rijksoverheid Online (PRO), daar ben ik nog steeds trots op.

Michel: en gebruikers van PRO worden echt ontzorgd, daarnaast is de kwaliteit ook erg hoog.

Wat voor iemand zoeken jullie?

Michael: niet iemand met een pak en een rolkoffer die documenten eruit stampt. Iemand die praktisch is. Een mix, bijvoorbeeld iemand met veel cloud kennis, of juist Enterprise architectuur, die dat uit kan dragen. De ideale nieuwe collega heeft kennis van de knoppen, maar is ook strategisch inzetbaar. Die laat zich geen oor aannaaien. En iemand die af en toe wil meewerken aan aanbestedingen: dat is een terugkerend onderdeel van ons werk, omdat wij alle operationele taken uitbesteden. Het is elke keer weer de kunst om het zo op te schrijven dat we goede leveranciers krijgen.

Niet iemand met een pak en een rolkoffer die documenten eruit stampt.

Michel: Misschien ook wel iemand die ons succes kan uitdragen. Wij doen hele goede dingen, maar zijn zo kritisch naar onszelf, dat we soms te bescheiden zijn. Dus als iemand iets commerciëler is dan wij, zou dat ook erg leuk zijn.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.