Interview coördinatoren: “Een team begeleiden én inhoudelijk werk doen, is een heerlijke combinatie .”

Weblogs

DPC/Online Advies zoekt een nieuwe coördinator. Coördinatoren Jolanda Frankhuisen en Rogier Engel vertellen wat deze baan inhoudt.

Wat vertel je op een feestje over je werk?

Jolanda: Ik coördineer een team, ik sta klaar voor de teamleden op het persoonlijke vlak, maar help hen ook om het werk beter te stroomlijnen. Als team en als afdeling werken we allemaal aan het Platform Rijksoverheid Online, waar onder andere ook Rijksoverheid.nl op staat.

Rogier: Als coördinator ben ik meewerkend voorman. Het is een mix van een team begeleiden en mijn eigen projecten leiden, en die combi maakt het voor mij leuk en interessant. Ik zou geen lijnmanager willen zijn die de hele dag bezig is met strategie en overhead; ik houd me liever bezig met het operationele en tactische niveau. De verhouding tussen de coördinatierol en mijn inhoudelijke taak als projectleider is ongeveer 50/50.

Jolanda: Als coördinator werf je ook nieuwe teamleden, werk je ze in en begeleid je ze. Door de huidige arbeidsmarkt  is dit een belangrijk onderdeel van het werk geworden. Daarnaast heb ik ook veel inhoudelijke taken. Ik neem allerlei administratief werk uit de handen van het team door beslismemo’s te schrijven en processen te structureren, zodat zij zich kunnen concentreren op hun meer specialistische werkzaamheden. Als vertegenwoordiger van het team ben ik bij allerlei overleggen om over de inhoud te praten.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Rogier: Ik zet mijn telefoon ’s ochtends vroeg aan, zodat teamleden mij wel kunnen bereiken als ze zich ziek of beter willen melden. We hebben elke ochtend een dagstart met het team; hierin vertellen we bijzonderheden, zowel op persoonlijk als op inhoudelijk vlak. Die dagstart is echt fijn; we hebben veel plezier en steunen elkaar als er iets is. Dat maakt het een hecht team.

Daarna heb ik vaak overleggen die niet over mijn inhoudelijke projecten gaan, bijvoorbeeld met de andere coördinatoren of met de managers en directeuren. Als coördinator heb je ook veel één op één gesprekken met teamleden, maar ik vraag ook vaak aan mensen on the fly hoe het met ze gaat. Ik help het team en de teamleden met procesverbeteringen. Zo bespreek ik momenteel met de product owners  hoe hun rol verandert nu we transformeren naar een nieuwe werkwijze (devops).

Jolanda: Het belangrijkste werk als coördinator vind ik het geven van aandacht aan de teamleden. We hebben elke maand een teamdag; we gaan dan gezellig gezamenlijk lunchen. Ik vraag ze individueel hoe het met ze gaat, maar kijk ook met ze naar de toekomst. Ik bespreek bijvoorbeeld welke opleidingen ze zouden willen doen.  

Met wie werk je samen?

Rogier: we werken veel samen met de andere coördinatoren van de afdeling. Als coördinatoren onder elkaar investeren we in de relatie. We vertrouwen elkaar; als er iets is dan helpen we elkaar. We moeten elkaar kunnen vervangen als dat nodig is. Ook werken we veel samen met onze eigen teams, maar ook met de manager van de afdeling en de directie van DPC. Maar je ziet ons ook in rijksbrede overleggen zoals bij de AOC (Adviescommissie Online Communicatie).

Jolanda: Daarnaast hebben we ook regelmatig contact met externe leveranciers op tactisch niveau. Bijvoorbeeld met onze hostingpartij en de organisatie waar we ontwikkelaars inhuren. Als (nieuwe) coördinator word je goed ondersteund met trainingen en coaching voor je functie. We leggen kwesties aan elkaar voor en dan functioneren de andere coördinatoren echt als klankbord. De lijntjes met andere afdelingen worden zo korter. Daardoor integreren nieuwe coördinatoren goed in de groep; er zijn nu ongeveer 20 coördinatoren binnen DPC.

Rogier: We werken hard, maar er is ook voldoende tijd voor ontspanning. We hebben een maandelijkse borrel en op het dakterras kun je iemand uitdagen voor een potje tafeltennis. Ook worden er leuke uitjes georganiseerd zoals het Binnenhof nabouwen met zand, drones besturen of gewoon lekker BBQ-en bij een strandtent. 

Wat vind je het leukste aan je werk?

Jolanda: Ik vind heel veel dingen leuk aan het werk; met name de fijne contacten met collega’s en het coachen van medewerkers. Je bent echt een goed samenwerkend team; de verantwoordelijkheid ligt echt bij ons team en de organisatie vertrouwt op onze expertise. Er is veel ruimte en vrijheid voor nieuwe initiatieven en we hebben veel invloed op de richting die we opgaan.

Rogier: Het leukste vind ik ook het moeilijkste: dat zijn de mensen. Er voor iemand kunnen zijn, iemand helpen en soms alleen maar te luisteren, vind ik mooi. Maar dat is niet altijd even makkelijk.

Jolanda: Als je zo dicht bij je team staat, ben je vaak het eerste aanspreekpunt als er iets is. En ook praktisch moet je als coördinator regelen dat er vervanging komt als er iemand uitvalt of weg gaat.

Waar ben je trots op?

Rogier: Ik ben erg trots op de producten van Online Advies. We hebben op dit moment 452 websites die voldoen aan alle regels en (veiligheids-)eisen voor Rijkscommunicatie. We helpen de ministeries en uiteindelijk burgers hier enorm mee. Ook ben ik trots op de bouwteams en de product owners die keihard werken aan de websites op het platform en continu vernieuwen.

Jolanda: Ik sluit mij hier volledig bij aan. Ik ben ook trots op wat wij als coördinatoren hebben opgezet. We hebben de planbaarheid van de teams sterk verbeterd, we helpen altijd onze teams en zorgen voor een goede sfeer. We trekken samen op als team, maar ook als coördinatoren samen.

Wie zoeken jullie?

Jolanda: We zoeken een teamplayer die leergierig en geduldig is. Je  moet echt een mensen-mens zijn.

Rogier: De nieuwe coördinator moet voor zijn of haar team willen gaan en omgevingssensitief zijn. Hij of zij of hen moet gevoel hebben voor en ervaring hebben met projectleiding en de verschillende onderdelen op waarde weten te schatten. We zoeken iemand die outgoing is en met wie je kunt lachen.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.