Interview productmanagers: "Als productmanager realiseer je dromen."

Weblogs

DPC/Online Advies zoekt een nieuwe productmanager. Een goed moment om collega's Bas en Jeroen te interviewen over hun werk als productmanager.

Wat vertel je op een feestje over wat je doet?

Bas: Ik vertel dat we online communicatiediensten verlenen aan heel het Rijk. We zorgen ervoor dat de overheid kan communiceren met het publiek. Mijn functie is dat de diensten die daar voor nodig zijn zo goed mogelijk aansluiten op de wensen van het Rijk en het publiek, de burger dus.

Jeroen: Je staat niet in de schijnwerpers en achter de schermen doe je heel veel voor de buitenwereld. In deze functie kun je veel invloed uitoefenen op een bepaald product of een bepaalde dienst.

Bas: We hebben als productmanagers een goede positie waar we zonder eigen belang een optimale dienst kunnen neerzetten. Dit doen we voor burgers en professsionals en dat vind ik mooi om te doen.

Jeroen: Meer dan anderen, kunnen wij als productmanagers invloed uitoefenen om de gebruiker optimaal te bedienen.

Bas: Een mooi voorbeeld hiervan zijn de live events. Een ministerie kan hier alleen mee aan de slag gaan, maar wij kunnen ervoor zorgen dat we de meest optimale klantreis neerzetten zodat we vanuit de burger denken in plaats van vanuit het ministerie.

Met collega's uit verschillende kennisgebieden dragen we bij aan het algemeen belang. Je krijgt veel vrijheid in hoe je iets aanpakt en waar je heen wilt met je product. Je levert resultaat voor meer 17 miljoen mensen!

Hoe ziet jullie werkdag er uit?

Jeroen: We starten de dag met twee stand-ups; een met het team en een met de hele afdeling. Ik vind het belangrijk om te weten wat er bij iedereen speelt. Niet alleen werkgerelateerd maar ook hoe het met iemand gaat. Na deze stand-ups heb ik dagelijks gesprekken met leveranciers en stakeholders (zowel intern en extern). Als productmanager kun je daadwerkelijk het verschil maken, echt dingen doen en stappen zetten. DPC is een kleine organisatie en we hebben daardoor veel slagkracht en kunnen daardoor veel betekenen voor de klant (communicatiecollega’s vanuit de ministeries) en de burger.

Bas: Je kunt als productmanager zelf uitvoering geven aan de verbetering van je producten. Je initieert regelmatig gebruikersonderzoeken om zo de wensen en behoeften van de klanten en burgers in kaart te brengen. Ook ben je als productmanager in de lead bij het starten van een inkooptraject voor een nieuw product of het verlengen van een bestaand product.

Verder biedt een werkdag tussendoor ook voldoende ontspanning; bijvoorbeeld even een visje halen bij het Binnenhof of met het team een lunch buiten de deur. Ook worden er regelmatig borrels georganiseerd.

Jeroen: Ik sluit mij daarbij aan en vind de afwisseling tussen thuis en op kantoor werken ook erg fijn. De verdeling is ongeveer 50/50.

Als productmanager kun je daadwerkelijk het verschil maken, echt dingen doen en stappen zetten.

Wat vinden jullie het leukste aan jullie werk?

Jeroen: Samen met het team de producten naar een hoger plan tillen en je zo het beste van het beste aan je klanten kunt bieden. En dat je voor het algemeen belang dingen doet die er toe doen. Dat voelt heel goed.

Bas: Dat je met collega’s uit verschillende kennisgebieden bijdraagt aan het algemeen belang. Je krijgt veel vrijheid in hoe je iets aanpakt en waar je heen wilt met je product. Je levert resultaat voor 17 miljoen mensen en zelfs meer; namelijk ook voor mensen in het buitenland die op enige manier te maken hebben met Nederlands overheidsbeleid, bijvoorbeeld omdat ze hier willen komen werken, wonen of studeren.

Jeroen: Als productmanager mag je dromen en mag je deze dromen realiseren, visievorming dus.

Bas: Precies! Het is een toekomstdroom waar je naartoe werkt. Dit vind ik specifiek het mooiste aan de functie van productmanager.

Jeroen: Iedereen bij DPC deelt dat gevoel, dat maakt het een hecht en fijn team om in te werken.

Waar ben je echt trots op?

Bas: Het initiëren van de functie productmanager, dat deze functie een plek heeft gekregen binnen deze afdeling. De functie was er eerst nog niet en ik heb daar zelf invulling aan mogen geven en dit zelf mogen opbouwen.

Jeroen: Ik sluit mij daarbij aan. Het was een probleem dat nadat een project werd opgeleverd, het product nergens officieel in beheer kwam. Door deze rol worden producten beheerd, blijven ze in the picture en belanden ze nadat het project is afgerond niet in het luchtledige. Als productmanager blijf je verantwoordelijk voor een product van begin tot eind waardoor je de kwaliteit kunt blijven waarborgen. De productmanager speelt daar een cruciale rol in. Hij/zij ziet dat een contract beëindigd gaat worden en gaat onderzoeken met welk product de dienst het beste gecontinueerd kan worden.

Ook ben ik trots op het product Webarchivering. Er was vanuit de burger een behoefte aan inzien van offline gehaalde content. Samen met het Nationaal Archief, CIO Rijk (Chief Information Officer Rijk) en RDDI (Rijksprogramma voor Duurzame Digitale Informatiehuishouding) hebben we daarom dit product geïnitieerd en gecreëerd, professionals en burgers zijn hier erg blij mee. Ook sluit het naadloos aan bij een transparante overheid.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.