Interview accountmanager Morene: “Ik leer elke dag weer iets nieuws.”

Weblogs

DPC/Online Advies zoekt een nieuwe accountmanager. Een goed moment om collega Morene de Frel te interviewen over haar werk als accountmanager.

Wat vertel je op een feestje over wat je doet?

Ik ben accountmanager bij de afdeling Online Advies bij Dienst Publiek en Communicatie, dat is een onderdeel van het Ministerie van Algemene Zaken. Samen met mijn collega-accountmanager ben ik het eerste aanspreekpunt van Online Advies voor ministeries en uitvoeringsorganisaties. Ik neem vragen, verzoeken en adviesaanvragen in behandeling, vaak over het Platform Rijksoverheid Online (PRO). Dat is een rijksbreed platform, waarop websites van de Rijksoverheid draaien, zoals Rijksoverheid.nl. Online Advies heeft ook nog andere producten, zoals online magazines. Daar geven wij als accountmanagers ook advies over. Relaties opbouwen met de gebruikers van het platform is een belangrijk onderdeel van ons werk.

Als ik dit op een feestje vertel, dan zeggen mensen vaak: “Wat vertel je leuk over je werk!” Ik ben oprecht heel blij met mijn werk en ben trots om voor deze organisatie te werken. De producten en diensten van DPC betekenen echt iets voor de maatschappij.

Ik werk hier al aardig wat jaren en heb verschillende functies gehad. Binnen DPC zijn er doorgroeimogelijkheden en is er veel mobiliteit. Ik werkte eerst als medior webredacteur bij de Redactie van DPC. Daar groeide ik achtereenvolgens door naar de functie van senior webredacteur, content manager en senior contentadviseur. En sinds februari 2023 ben ik accountmanager bij Online Advies! Als ik er op terug kijk, heb ik mooie stappen gezet. 

Hoe ziet jouw werkdag er uit?

Mijn dag is moeilijk te voorspellen, dat maakt het erg afwisselend. Vaste afspraken zijn de stand-ups; de dag begint elke ochtend met een stand-up met het team en op dinsdag en donderdag is de stand-up met de hele afdeling Online Advies. Gedurende de dag heb altijd hele uiteenlopende afspraken. Van een accountoverleg met een ministerie tot de kick-off van een nieuwe PRO-website. We hebben een algemene mailbox van account waar nieuwe verzoeken en aanvragen binnen komen, dat maakt ons werk heel dynamisch. Soms moet je daar meteen iets mee doen, dus heeft dit invloed op je dag. Ik reserveer altijd wat tijd voor het behandelen van de berichten in de mailbox. Het werk is erg veelzijdig en dat vind ik leuk.

We werken hybride, dus deels op kantoor en deels vanuit huis. Als we op kantoor werken, is er meer tijd voor het informele aspect van het werk. Op de kamer waar we met zo’n 8 collega’s zitten, heb je ook gesprekken over luchtige dingen en is er altijd tijd voor een grapje. Het team is ontzettend fijn, de sfeer is ontspannen, het is informeel en mensen helpen elkaar. We hebben een ‘Koffieautomaat’ channel op ons online communicatiekanaal, daarop delen we ook informele zaken.

Met wie werk je samen?

Ik werk veel samen met de andere accountmanager. Binnen de afdeling Online Advies is er veel contact met de productmanagers, de product owners, de collega’s van user experience en de coördinatoren. Daarnaast is er veel contact met Redactie van Rijksoverheid.nl. Daarvan zitten ook collega’s bij de accountoverleggen die we voeren met de ministeries. Met het Beeldcentrum van DPC hebben we regelmatig overleg over de rijkshuisstijl. En zo nu en dan met het secretariaat over het boeken van locaties als we een bijeenkomst organiseren. Verder hebben we overleg met de RVD over algemene zaken en met campagnemanagement over de overheidscampagnes die lopen. 

Qua externe leveranciers hebben we onder meer contact met webbureaus die in opdracht van de ministeries werken. Die doen soms het contentbeheer van een PRO-website.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Het leukste vind ik dat het zo dynamisch en divers is. Als rode draad loopt hier relatiemanagement doorheen. Met alles vragen we onszelf af: ‘Hoe is dat voor de opdrachtgevers en hoe is dat voor de gebruikers?’. We moeten altijd de vertaalslag kunnen maken; want de informatie die wij overbrengen is soms best technisch. Ik vind het ook leuk als we iets organiseren, bijvoorbeeld een liaisonochtend om de opdrachtgevers te informeren en betrekken en goede relaties te onderhouden. Een belangrijk onderdeel van deze functie is ook probleemoplossing. Als er problemen zijn, dan komen die ook bij ons terecht. Dat vind ik leuk en uitdagend in mijn werk. Doordat ik vragen van uiteenlopende aard vanuit ministeries krijg en ik hier niet altijd zelf het antwoord op weet, zoek ik veel dingen uit. Daardoor leer ik elke dag weer iets nieuws.

Waar ben je trots op?

Ik ben heel trots op de samenwerkingen die we hebben met onze opdrachtgevers en gebruikers en de producten die we hen bieden. Ministeries weten ons te vinden en vertrouwens ons. Dat hebben we in de loop der jaren opgebouwd. Ook ben ik heel trots op het team. We kunnen goed samenwerken en als multidisciplinair team bouwen we ons platform steeds verder uit. Al onze specialismen komen dan mooi samen. 

Voor een nieuwkomer is het heel fijn om te weten dat je hier heel hartelijk wordt ontvangen. Er is een buddy-systeem waarbij een collega je de eerste weken aan de hand meeneemt. We willen dat iemand zich snel thuis voelt.

Er is altijd bereidheid om iemand te helpen. Niemand kijkt je raar aan als je iets vraagt, het is een erg veilige omgeving. 

Wie zoeken jullie?

Een energiek en positief schaap met 5 poten. Iemand die er zin in heeft om dingen op te pakken, zelf initiatief neemt en zelfstandig te werk gaat. Iemand die dat leuk vindt om te doen. Het is een pré als je een achtergrond hebt met een politiek bestuurlijke omgeving en je ervaring hebt met relatiemanagement. Je moet kunnen aanvoelen wat iemand nodig heeft en daarop acteren. We zoeken een diplomatieke en communicatieve collega. Ook is het fijn als je stressbestendig bent en snel kunt schakelen als er iets verandert. 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.