Ondersteuning van Internet Explorer 11 vervalt

Weblogs

Internet Explorer 11 (IE11) is nu 7 jaar oud en nog maar tussen de 1 en 2% van de bezoekers maakt er gebruik van. Daarom stoppen we vanuit DPC met het ondersteunen van deze browser voor de door ons beheerde applicaties, waaronder de websites en magazines op PRO.

Wat betekent dat?

We testen de websites en magazines niet meer in IE11 en lossen bugs die alleen in IE11 voorkomen niet meer op.

Zeker tot februari 2021 zijn we bezig met het upgraden van het cms in het project Toekomstvast PRO. Daarom wijzigen we nu weinig aan de websites en magazines en blijven ze zoals nu werken in IE11.

Zodra we vervolgens weer gaan doorontwikkelen aan de sites of magazines lopen we  echter het risico dat functionaliteiten niet meer werken of niet meer goed zichtbaar zijn in IE11. Dat is het moment dat we een zichtbare melding gaan tonen bij gebruik van IE11. Deze roept bezoekers op om een moderne browser te gebruiken of te installeren. Verder tonen we de sites in deze browser dan zonder styling, zoals we ook bij bijvoorbeeld IE9 al doen.

IE11 is niet geschikt om het huidige internet mee te bezoeken

Waarom doen we dit?

IE11 is een desktopbrowser van 7 jaar oud die, in tegenstelling tot alle andere browsers die we ondersteunen, al 5 jaar niet meer doorontwikkeld wordt.

Problemen die ontstaan door het blijven ondersteunen van IE11:

  • IE11 ondersteunt de standaarden voor de presentatie niet geheel volgens specificaties. Daardoor moeten we  IE11 altijd apart testen en moeten we extra bouwwerk verrichten om sites er net zo uit te laten zien als in andere browsers. 
  • IE11 ondersteunt de nieuwste HTML5.2- en CSS3-technieken niet. Daardoor kunnen we die niet gebruiken. PRO wordt hiermee niet alleen tegengehouden in zijn doorontwikkeling, maar ook op het gebied van optimale veiligheid, beheerbaarheid en toegankelijkheid.
  • Ingekochte software bij derde partijen is duurder omdat testen en bouwen van code complexer is.
  • We zorgen er nu als rijksoverheid voor dat bezoekers een browser kunnen blijven gebruiken die niet aan moderne (veiligheids)eisen voldoet. IE11 krijgt nog wel updates voor ernstige veiligheidslekken, maar die moeten bezoekers handmatig installeren, als ze daarvan al op de hoogte zijn.

Wat doen andere partijen?

  • Microsoft Teams stopte de ondersteuning november 2020 en Office 365 stopt in de loop van 2021 met ondersteuning van IE11.
  • Microsoft vindt Internet Explorer een oplossing om verouderde applicaties te kunnen blijven gebruiken en geen browser om het huidige internet mee te bezoeken.
  • Microsoft is in oktober begonnen met het redirecten van IE11 naar Microsoft Edge als sites niet goed meer werken in IE11. Dat zijn 1000 sites zoals Twitter, Facebook, Instagram, Google Drive, Microsoft Teams en Yahoo Mail.
  • Ons cms ondersteunt in versie 12 IE11 niet meer.
  • Het te bouwen nieuwe Rijksportaal zal ook niet meer werken op IE11

Intussen is het percentage bezoekers dat IE11 nog gebruikt op de meeste PRO-sites gedaald naar tussen de 1% en 2%. Bovendien is sinds een jaar zijn opvolger Microsoft Edge ook te installeren op oudere Windows-versies vanaf 7 en Windows Server vanaf 2008. Daarmee zijn er altijd alternatieven voorhanden en is dit een goed moment is om afscheid te nemen van IE11.

Welke browsers ondersteunen we nog wel?

Onderstaande de lijst van browsers die we ondersteunen en waarop we testen. Daarbij als voorbeeld welke browsers bezoekers van Rijksoverheid.nl nu gebruiken.

Ondersteunde browsers op PRO

Browser Versies Device % bezoekers op Rijksoverheid *
iOS Safari Laatste 2 Mobiel 39,6%
Mobile Chrome Laatste 2 Mobiel 12,8%
Samsung Mobile Laatste 2 Mobiel 4,7%
Google Chrome Laatste 2 Desktop 16,2%
macOS Safari Laatste 2 Desktop 7,7%
Microsoft Edge Laatste 2 Desktop 3,7%
Mozilla Firefox Laatste 2 Desktop 2,7%

* Over de afgelopen 3 maanden. 1,9% gebruikte IE11

Dit bericht is ook geplaatst op Ons CommunicatieRijk.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.