Toekomstvast PRO: eerste fase gestart

Weblogs

Afgelopen zomer zijn de bouwteams in samenwerking met Online Advies een analyse gestart voor de volgende upgrade strategie van het Platform Rijksoverheid Online (PRO). Het platform is groot, onze kwaliteitseisen zijn hoog en dat zorgt voor een complex vraagstuk.

Upgrade naar een hogere versie van het CMS

Tijdens de analyse onderzochten we hoe we kunnen upgraden van versie 11 naar 12 en werd voorgesorteerd op de wensen voor de toekomst. Het eindstation is versie 14 van het  Bloomreach CMS.  De eerste fase is inmiddels gestart. Hierin realiseren we de upgrade van het CMS naar Bloomreach 12. Het is ook nodig de functionaliteit waarmee Support websites aanmaakt volledig te vernieuwen. Deze functionaliteit wordt herontworpen en door de bouwteams ontvlochten uit het Platform.

Naast de upgrade en het herontwerp van bovengenoemde wordt er ook veel voorbereidend werk gedaan voor specifieke functionaliteiten. In totaal wordt er bij ruim 100 bouwstenen onder andere  gekeken naar:

  • Gaat de functionaliteit stuk bij een upgrade en moet deze herschreven worden;
  • Is de code nog voldoende toekomstbestendig of is vernieuwen de beste keuze;
  • Kan de functionaliteit beter buiten het CMS geplaatst worden voor soepele upgrades in de toekomst en wat moet daarvoor gebeuren. 

Ook benaderen we op verschillende momenten gebruikers om met ons mee te denken en huidige gebruikerservaringen te delen.

We zitten niet stil

Momenteel zitten de bouwteams midden in de eerste upgrade fase. Naast de CMS upgrade wordt parallel ook nagedacht en voorgesorteerd op alles wat daaromheen nodig is. Zo zijn er grote stappen gemaakt met het volledig vernieuwen van de manier van testen door het ontwikkelen van een geautomatiseerd test framework.

Er wordt nagedacht en geëxperimenteerd met CI/CD (continuous integration, continiuous delivery). Dit maakt het in de toekomst mogelijk om vaker en sneller nieuwe functionaliteiten of opgeloste fouten live te zetten. Dat is fijn voor onze websitebezoekers, website eigenaren en ook voor het werk van de developers.

Dit maakt het in de toekomst mogelijk om vaker en sneller nieuwe functionaliteiten of opgeloste fouten live te zetten.

Ten slotte wordt er door de architecten onderzoek gedaan naar de meest optimale manier van API management voor het platform .

Volg het project

We zullen vanaf nu geregeld via weblog berichten op deze website zorgen voor een update over het project Toekomstvast PRO en ook wat dieper in gaan op de ontwikkelingen die nu kort aangestipt zijn. Het zal zo nu en dan wat technischer van aard zijn. Wie ook dat aspect van het project graag volgt kan dat straks hier terugvinden.

Dit bericht is ook geplaatst op Ons CommunicatieRijk.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

  • Ivm de toekomstbestendigheid belangrijk om ook vanaf het begin chatbot functionaliteiten aan te bieden.

    Van: Alexander Kofman | 03-12-2020, 13:22