"De nieuwe website haalde de krant." Een interview met twee projectleiders

Weblogs

Bij Online Advies zijn er twee projectleiders die nieuwe websites op het Platform Rijksoverheid Online (PRO) realiseren. Of bestaande websites helpen om over te stappen naar PRO. Wat doen zij, voor wie doen ze dat, en wat vinden zij leuk aan het werk? Lees het interview met projectleiders Raymond en Willem Jan.

Wat doen jullie op een ‘doorsnee’ werkdag?

Gelukkig hebben we weinig doorsneedagen, maar er zijn natuurlijk wel regelmatig vaste elementen. Iedere week heb je wel een kick off, een bespreking om alle betrokkenen in het plaatje te krijgen bij de start van een project. Aan de andere kant gaat er dan ook wekelijks wel een site live waar je een tijd mee bezig bent geweest, daar moet je dan de laatste details voor checken. De rest van de dag ben je aan het adviseren over sites, en aan het regelen en plannen, of overleggen met collega’s over jouw en hun projecten.

Wat is er zo leuk aan jullie werk?

Willem Jan: “Een mooi project was de realisatie van de nieuwe website van de NVWA. Dit project liep over meerdere jaren in een tijd dat we zelf ook nog veel moesten leren. We werkten intensief samen met de mensen van de NVWA, met de bouwteams van onze website en met onze collega’s binnen Online Advies. We waren telkens aan het uitvinden of het wel ging werken, wat we bedacht hadden.”

Raymond: “De samenwerking met het NCSC was een hele leuke, daar hebben we de integratie van de website met een externe databron gerealiseerd (als pilot). Het was een uitdaging om uit te zoeken wat er kan met de huidige mogelijkheden. En ik heb een paar hele mooie online magazines gemaakt. Het is heel erg leuk als redacteurs het echt snappen, dan zit je met veel plezier door zo’n magazine te bladeren.

Maar ik kan ook heel streng adviseren als ik vind dat er niet de juiste keuzes worden gemaakt, bv voor de bezoekers of redacteurs. Als dat wordt geaccepteerd is dat heel mooi. Dan moet ik mensen teleurstellen, en zijn ze later alsnog blij. Dan gebruik je echt je adviseursvaardigheden.”

Willem Jan: “De realisatie van het Arboportaal.nl was ook een mooie klus, daar gingen we voor het eerst een nieuwe, krachtige functionaliteit inzetten. En de samenwerking met redacteuren van het bureau was ook heel plezierig.

Ik ben heel trots op het feit dat je in onze rol een ambassadeur bent voor het Platform. Wij staan met opgestroopte mouwen in de realiteit van de departementen, en het is leuk om te zien hoe ze door onze inzet naar PRO zijn gaan kijken. Ik weet dat dat echt te maken heeft met ons werk.”

Raymond: “En bij het live gaan van statiagovernment.com kwam de nieuwe website in de krant, en dat was echt heel leuk na lang en hard werken.”

Met wie werken jullie samen?

Willem Jan: “Wij werken het meest samen met de contentadviseurs. Die doen heel mooi werk en hebben ons veel werk uit handen genomen. Aan het begin wilde ik dat allemaal liever zelf blijven doen, maar nu is het toch fijn dat zij het doen. Wij houden elkaar scherp.”

Raymond: “Ik vertrouw de contentadviseurs ook in alles wat ze doen. En wij werken heel veel samen met de accountmanagers van Online Advies, we schieten elkaar te hulp, we nemen soms elkaars werk ook over. Ook met de collega’s van architectuur werken we heel veel samen bij livegangen, met de domeinnaamadviseurs…

Raymond: “En we werken ook met de UX’ers samen, op dit moment bijvoorbeeld aan de ‘alternatieve-stijlgenerator’. Want soms pak je ook projecten op die niet direct contentmigraties zijn.”

Wat voor team is Online Advies?

Willem Jan: “Het hele team zijn werkvrienden (zo noem ik ze), en werkvriendschappen zijn net zo belangrijk als alle andere soorten relaties zoals liefdes, vrienden en familie… qua tijd breng je het meeste door met je collega’s. Ik word over een paar weken 70, en dit is de eerste of tweede keer in mijn werkleven dat ik deel uitmaak van een zo’n uniek team.

Bijvoorbeeld als het gaat om kennisdeling: iedereen binnen OA begrijpt dat het zin heeft dat je de andere collega’s waar mogelijk op je eigen kennisniveau moet brengen, in plaats van je eigen kennis uit te venten. Gelijkwaardigheid en collegiaal respect, dat ga ik straks echt missen. [Red.: Willem Jan gaat met verlaat pensioen]

Als je anderen in hun waarde laat, dan is er voor iedereen plek.”

Raymond: “ Het is en leuk gemêleerd gezelschap met als gemeenschappelijke deler een hoog niveau vakkennis, en een plezierige manier van met elkaar omgaan. Iedereen laat elkaar in zijn waarde. Serieus als het moet, maar anders met een lach en een kwinkslag.”

En de locatie waar jullie (normaal gesproken) werken?

Raymond: “In mijn ideale lunchpauze eet ik een broodje binnen, maar daarna ga ik een lekkere koffie halen. Of ik doe een belletje aan de rand van de Hofvijver. En ik mis de haringkar op het Buitenhof heel erg! Ook fijn zijn de terrasjes en winkels, en de gezamenlijke lunch buiten de deur op vrijdag. Hartje centrum, en toch heel erg goed bereikbaar.”

Willem Jan: “Voor mij is de locatie een en al nostalgie, want ik ben opgevoed in Den Haag. Ik zie daar al mijn oude plekken terug. Ik heb vaak overwogen naar Den Haag terug te verhuizen. Ik ga ook vaak even ‘echte Haagse dingen’ doen in de pauze. Een kopje koffie bij het Gouden Hooft, een lunchconcert in de Grote Kerk of een potje biljart in mijn oude stamcafé in de Mallemolen.

Willem Jan, wat voor iemand zou jou moeten opvolgen?

[Van de redactie: ten tijde van dit interview ging Willem Jan bijna met pensioen. Die vacature is inmiddels vervuld.] Willem Jan: “Mijn opvolger? Een generalist die al flink geleefd heeft, óf die flink kan leven. Je moet heel erg diplomatiek zijn en goed tegen een stootje kunnen en goed formuleren.

Je moet agile werken echt omhelzen, want als je alles in de vorm van een klassiek project wil gieten, dan ga je het niet maken. Je moet echt ad hoc kunnen beslissen om stappen over te slaan, om een paar stappen in één keer te maken.

Resultaatgericht werken. Supergoed kunnen samenwerken... Je moet mensen kunnen overtuigen, anders word je aan alle kanten overruled. Stevig zijn, maar flexibel. Altijd het eindresultaat voor ogen houden in plaats van vasthouden aan je eigen manier.”

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.