Interview projectleiders: "Met het project Webarchivering zijn we echt aan het pionieren".

Weblogs

Jeroen en Rogier zijn projectleiders bij DPC / Online Advies. Ze werken binnen Online Advies samen in team Online Diensten, een relatief nieuw team. 

Zij zochten in september 2022 een nieuwe collega.

Wat doet een projectleider precies?

Rogier: Binnen ons team doe je projecten rond onze producten en diensten (waarover later meer). Je haalt de gebruiker binnen, en op basis daarvan ga je bijvoorbeeld een dienst inkopen of aanbesteden, verbeteren of uitbreiden.

Jeroen: Ik ga vandaag bijvoorbeeld met RDDI in gesprek over het archiveren van social media. We gaan in kaart brengen welke methodieken daar zoal voor bestaan. Deze keer is mijn rol binnen dat project echt die van expert. Dat past mij goed. Het is niet de standaard-rol van een projectleider trouwens, maar binnen DPC krijg je vaak de mogelijkheid je in een eigen richting te ontplooien.

Rogier: Je werkt samen met collega’s binnen DPC (de productmanagers, contractbeheerders, het Beeldcentrum en vele anderen) en daarbuiten (redacteuren, eindgebruikers, leveranciers). Je moet daarom wel een beetje gevoel hebben voor de ‘etiquette’ in de communicatie met bijvoorbeeld leveranciers: wat zeg je wel en niet, wat kan je eisen, wanneer is escalatie nodig?

Waarover vertellen jullie nou trots op een verjaardag?

Jeroen: Ik ben echt heel trots op de Europese aanbesteding van webarchivering: straks worden alle openbare sites van de Rijksoverheid dagelijks gearchiveerd. Op deze schaal heeft vrijwel geen enkel ander land het voor elkaar, we zijn echt aan het pionieren.. Ik vind het zo tof dat dat gelukt is! Daarnaast zie ik echt de maatschappelijke relevantie van dit project. Het idee dat de informatie die wij nu bieden in de toekomst bruikbaar is voor onderzoekers, journalisten en andere geïnteresseerden... Dit project laat zien dat we het niet voor onszelf doen, maar voor de maatschappij. Dat vind ik heel erg fijn, en dat is ook een van de redenen dat ik hier werk.

Rogier: Ik ben vooral trots op de stappen die wij als team hebben gezet in een half jaar tijd.

Vertel eens iets meer over het team waarin de nieuwe collega komt te werken?

Rogier: Team Online Diensten is een relatief nieuw team. We zijn daarom nog erg aan het veranderen, aan het uitzoeken wat werkt, we proberen nieuwe vormen van samenwerken uit. Dat vinden we spannend, maar ook erg leuk! We vragen ons steeds af: ‘Hoe kunnen we de gebruikers sneller meerwaarde leveren?’

Al onze producten/diensten gaan altijd over klanten die kiezen onze online dienstverlening te gebruiken (statistieken, online communities, e-maildiensten).

Jeroen: Het is echt een heel leuk team, we zijn met z’n 8-en (straks dus 9). De kleinschaligheid van het team geeft een veilige prettige werksfeer. We zien elkaar elke dag, maar je bent ook af en toe je eigen werkzaamheden aan het verrichten. Onze dagelijkse standup is soms heel sociaal, maar je weet ook meteen waar iedereen mee bezig is. We kunnen snel schakelen, we zijn heel vlot.

Wat niet in de vacaturetekst staat, maar wat wel tof zou zijn als de nieuwe collega daar al een beetje kennis van heeft: SAFE. We zijn aan het oefenen met elementen uit SAFE, om te kijken of dat meerwaarde levert.

Kunnen jullie nóg een tipje van de sluier oplichten over wie jullie zoeken?

Rogier: Zeker! Als projectleider ben je van het proces én van de inhoud. Een goede balans is belangrijk. We zoeken geen procestijger (‘de vlotte consultant met de trolley’) maar je begeleidt wel processen. Je moet de inhoud interessant vinden (en de wil hebben je te verdiepen, je tanden er in te zetten) maar je hoeft niet álles te weten. En wat wel mooi is: je kiest zelf de methodiek die past bij je project. Dat kan de ene keer agile zijn, en de volgende keer waterval… afhankelijk van de aard van het project.

Je moet jezelf (zeker in deze Webex-tijd) kunnen regisseren en motiveren. Je moet echt solo kunnen vliegen. Niemand gaat jou aan het werk schoppen.

Jeroen: Maar als je hulp nodig hebt, staat wel iedereen voor je klaar!

Rogier: We zoeken wel iemand die meteen aan de slag kan, iemand die zich snel kan inwerken. Want diegene wordt de enige fulltime projectleider binnen ons team.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.