Interview met product owners: Rijksoverheid.nl is een heel tof product!

Weblogs

Bij DPC/Online Advies hadden wij eind 2022 een vacature voor een product owner (PO) in team Online Communicatie. Dat team is onder meer verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van Rijksoverheid.nl, de honderden andere websites op het Platform Rijksoverheid Online en de online magazines. Daarnaast hadden wij een vacature voor een product owner Single Digital Gateway (SDG).

Omdat een vacaturetekst nooit alles zegt, besloot ik langs te gaan bij Claire, Nanko en Robbert: 3 van de 4 PO’s van Online Advies. Ik sluit aan bij hun wekelijkse overleg, waarbij de PO’s vrolijk door de agenda heen racen tot dit interview aan de beurt is.

Hoe ziet een werkdag er voor jullie uit?

Claire: Ik begin mijn dag met maar liefst 4 dagstarts, 's ochtends nog schakelen met de scrummasters en 's middags duiken we de inhoud in bij een refinement of voorbereiding voor de kwartaalplanning met de stakeholders. Daarbij spreek ik veel collega’s en moet ik veel schakelen, dat vind ik erg leuk. Gelukkig is er ook altijd wel tijd voor een informeel praatje of een kopje koffie. Ik heb heel afwisselende dagen, daar word ik blij van, maar ook een volle agenda…

Nanko: Herkenbaar! Vandaag had ik een refinement inderdaad, en gisteren hoorde ik over de stand van zaken van het vernieuwen van onze online magazines. Daar krijg ik energie van: nieuwe dingen maken met mensen uit allerlei disciplines.

Robbert: Ik heb minder drukte in mijn hoofd, omdat ik een minder volle agenda heb. Daardoor heb ik ook meer ruimte om nieuwe dingen op te pakken. Ik ben echt van het verbeteren en het vernieuwen, de stip op de horizon, de roadmap

Jullie geven dus zelf ook een eigen draai aan de rol van PO?

Claire: Ja, ik vind het heel tof om verbeteringen door te voeren en daar mensen in mee te krijgen. Er is, en we krijgen, veel ruimte om verbeteringen door te voeren met als doel meer waarde leveren voor onze bezoekers en gebruikers. Zo zijn we in 2021 gestart met een Kwartaalplanning en een nieuw prioriteringsmodel.

Nanko: Naast team PO, ben ik ook onderdeel van team Online Communicatie. Ik ben blij met de ontwikkelingen in dat team, en ik heb ook echt zin verder te werken aan de stappen die we nu zetten. Dan hebben we straks ook echt een eigen roadmap.

Robbert: Nanko en Ruud (de 4e PO) zitten erg op de inhoud, zij weten echt heel veel. Claire en ik zitten meer op het proces.

Wat vertellen jullie op feestjes over je werk?

Nanko: Ik vertel over ons Platform: 600 sites van de Rijksoverheid. Daarvan bepalen wij als PO’s wat daar in welke volgorde nieuwe dingen op gebouwd wordt. Dat je in 1 klap voor zoveel sites iets kan maken, dat vind ik heel tof! Daarnaast bespaart het belastinggeld natuurlijk.

Claire: Dat je voor 17 miljoen Nederlanders werkt om goede websites neer te zetten, die voldoen aan allerlei eisen op toegankelijkheid, veiligheid…. Ik ben pas anderhalf jaar ambtenaar en het bevalt me erg goed. Dit is een hele informele club met veel lol en ook stevige discussies. Door de vacaturetekst destijds had ik al een goed gevoel, maar na het eerste sollicitatiegesprek liep ik ook echt weg met een glimlach en die glimlach heb ik nog steeds.

Robbert: Ik werkte hiervoor voor een voor app van een bank, en nu dus nu voor Rijksoverheid.nl Dat is een heel tof product! Je kan veel waarde creëren, maar er kan ook heel veel mis gaan. Die verantwoordelijkheid spreekt mij erg aan. Daarnaast werken we voor van alles dat er aan vast hangt, zoals de Mediatheek. De behoefte aan kwaliteit is hier heel erg hoog, dat valt me op, en dat neem ik ook mee in de toekomst.

Is er, naast het werk, nog iets waarmee jullie een toekomstige collega over de streep kunnen trekken?

Robbert: Zeker. De balans tussen thuis en kantoor is erg fijn, ook als we straks weer naar kantoor mogen, houden we die. DPC heeft echt een tof kantoor aan het Buitenhof, waar ik graag ben. En dan heb ik op mijn thuiswerkdagen juist weer heel weinig reistijd.

Claire: Die balans herken ik. En er is veel ruimte voor jou als persoon. En voor je ontwikkeling, daar is budget voor. Ik heb ook echt het gevoel dat je als het privé niet goed gaat, dat je dat kan zeggen. Ik ben zelf via werk dit jaar een opleidingstraject begonnen, het is goed dat dat kan.

Nanko: De vrijheid die we krijgen in combineren thuis- en kantoor werken. We hebben een superleuk team, met leuke mensen die goed tegen kritiek kunnen. We kunnen een pittige discussie hebben, maar daarna wel een biertje gaan drinken. En zo midden in het centrum van Den Haag werken: dat blijft zo gaaf!

Product owner SDG

Europeanen die in een ander EU-land willen wonen, werken of studeren zijn op zoek naar informatie over wat zij moeten regelen met de overheid van dat land. Met het project ‘Single Digital Gateway’ (SDG) zorgen we dat iedere Europeaan toegang heeft tot informatie van de Nederlandse overheid. Zowel in het Nederlands als in het Engels. Ook maken we een unieke koppeling tussen Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen. Zo vindt de bezoeker alle informatie op 1 plek. En het project zorgt dat de informatie ook op het ‘Your Europe’ portaal komt te staan.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.