Hoe maak je een toegankelijkheidsverklaring voor je PRO-site?

Weblogs

Sinds 23 september 2020 moeten alle overheidssites volgens het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid de standaard EN 301 549 (WCAG 2.1 niveau A en AA) toepassen. Daarnaast moet je een toegankelijkheidsverklaring publiceren die aangeeft in hoeverre de site voldoet aan deze standaard. Niet alle sites hebben dit nog gedaan en mede daarom hebben we het eenvoudiger en goedkoper gemaakt door voor het technische deel één centraal toegankelijkheidsonderzoek aan te vragen. Hoe pak je dit nu aan voor jouw site op het platform rijksoverheid online?

Met deze beschrijving hoef je voor je site alleen nog een redactioneel toegankelijkheidsonderzoek aan te vragen. Heb je al een volledig onderzoek laten doen of heb je een magazine dan kun je gebruik maken van het eerdere stappenplan.

  1. Laat een extern bureau een redactioneel toegankelijkheidsonderzoek voor je site uitvoeren. Wijs ze daarbij op de pagina "Redactioneel toegankelijkheidsonderzoek uitvoeren op een PRO-site".
  2. Los redactionele afwijkingen die uit dit onderzoek komen zelf op en neem indien nodig maatregelen om deze in de toekomst te voorkomen.
  3. Afwijkingen mbt het logo, autocomplete op formuliervelden en taalknoppen zijn afwijkingen die support voor je kan oplossen.
  4. Laat eventueel een hertoetsing uitvoeren. Meestal kun je van tevoren aangeven of je dit wilt en is het onderdeel van de offerte.
  5. Ook uit een redactionele toetsing komen geregeld technische afwijkingen naar voren. Kijk of deze afwijkingen staan op de pagina met de technische afwijkingen uit het toegankelijkheidsonderzoek naar PRO of de pagina met overige technische afwijkingen die we nog niet op hebben kunnen lossen. Als ze op geen van beide voorkomen kun je deze afwijkingen melden bij platformro@minaz.nl. Graag de volledige tekst van de afwijking uit het rapport meesturen, samen met de datum van het rapport.
  6. Maak een toegankelijkheidsverklaring op www.toegankelijkheidsverklaring.nl
    1. Veel in te vullen velden wijzen zich vanzelf. Enkele bijzondere:
      • CMS: Bloomreach Experience Manager
      • Leverancier: Dienst Publiek & Communicatie / Ministerie van Algemene Zaken
      • Verantwoordelijke organisatie: Jouw organisatie, de eigenaar van de site.
    2. In de toegankelijkheidsverklaring moet je links opnemen naar de toegankelijkheidsonderzoeken waarop je verklaring wordt gebaseerd. Voor het technische deel kun je verwijzen naar het Toegankelijkheidsonderzoek techniek PRO uit oktober 2022. In te vullen velden:
    3.  Voor het redactionele deel verwijs je naar het onderzoek dat je zelf hebt laten uitvoeren. Deze kun je bijvoorbeeld op je eigen site publiceren. Vul hiervoor zelf de juiste waarden voor de velden in.
    4. In je toegankelijkheidsverklaring neem je alle afwijkingen op van de pagina met de technische afwijkingen uit het toegankelijkheidsonderzoek naar PRO die betrekking hebben op functionaliteit die jouw site gebruikt.
    5. Neem daarnaast alle afwijkingen op uit je eigen onderzoek die je (nog) niet op kunt lossen. Bij afwijkingen die ook voorkomen op de pagina met overige technische afwijkingen kun je de beschrijvingen aldaar gebruiken.
    6. Neem in het veld "Aanvullende informatie" de volgende tekst op:
      Deze website maakt gebruik van het Platform Rijksoverheid Online (PRO) en daarom maakt deze verklaring gebruik van zowel een eigen redactioneel toegankelijkheidsrapport als het algemene technische toegankelijkheidsrapport van PRO. De website gebruikt echter niet alle mogelijke functionaliteiten van PRO en heeft daarom uit laatstgenoemde rapport alleen afwijkingen in de verklaring opgenomen die op deze website voorkomen.
    7. Neem in dit veld daarnaast op welke afwijkingen uit het onderzoek opgelost zijn en hoe. Voor de technische afwijkingen kun je daar het lijstjes met opgeloste punten voor gebruiken die onderaan de beide pagina's met technische afwijkingen staan. Bekijk als voorbeeld de aanvullende informatie in de toegankelijkheidsverklaring van de site Platform Rijksoverheid Online.
  7. Verwijs vanaf je site naar je gemaakte toegankelijkheidsverklaring. Kijk bijvoorbeeld hoe we dat op platformrijksoverheidonlonline.nl hebben gedaan. Tip: Alle gepubliceerde verklaringen kun je vinden op www.toegankelijkheidsverklaring.nl/register.

Mocht het niet lukken op korte termijn een toegankelijkheidsonderzoek uit te laten voeren dan kun je alsnog een toegankelijkheidsverklaring maken. Daarin kun je namelijk aangeven dat je nog geen toegankelijkheidsonderzoek hebt laten doen of dat je er één gepland hebt. Met het publiceren van een toegankelijkheidsverklaring, wat de nalevingsstatus ook is, voldoe je in elk geval aan een gedeelte van het besluit en toon je aan ermee bezig te zijn.

Bekijk dit bericht ook op Ons CommunicatieRijk voor vragen, opmerkingen, discussie en onderzoeksbureaus.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.